När får man en betalningsanmärkning?

De flesta vet vad en betalningsanmärkning är och hur man får en. Men exakt när man får en betalningsanmärkning och hur länge den ligger kvar är några av frågorna vi kommer gå igenom nedan.

När registreras en betalningsanmärkning?

En av de största missuppfattningarna är att det är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Detta är som sagt felaktigt men det är Kronofogdens beslut  som ligger till grund för en registrering av en betalningsanmärkning.

En annan missuppfattning är också att man får en betalningsanmärkningar efter att skulden har skickats iväg till ett inkassoföretag. Detta är också felaktigt påstående.

När din faktura inte betalas i tid är den vanliga processen att du får en betalningspåminnelse med en påminnelseavgift + extra räntekostnader på din kredit. Om fakturan fortfarande inte betalas in kommer ditt ärende skickas vidare till ett inkassoföretag som har som uppgift att driva in skulden till företaget du är skyldig pengar till. Extra kostnader kan komma att gälla här och detta är sista instansen innan ärendet skickas vidare till Kronofogden.

Om pengarna fortfarande inte betalas tillbaka så kommer Kronofogden i detta fall göra ett utslag om betalningsföreläggande, dvs att man fastställer skulden som du har till företaget. Detta är också detta utslag som sedan ligger till grund när kreditupplysningsföretaget registrerar en betalningsanmärkning på dig.

När utslaget och betalningsanmärkningen är registrerad brukar det också vara Kronofogden som hjälper till att driva in skulden. En förutsättning för att du som låntagare ska få ett nytt lån hos en kreditgivare brukar vara att man inte har något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

Från den dag då en betalningsanmärkning registreras på dig ligger den kvar hos kreditupplysningsföretagen i 3 år. Om du har flera betalningsanmärkningar så hanteras dessa enskilt och regeln om 3 år gäller alltid. Denna tid kan dock förlängas om skulden fortfarande inte är återbetald. Under denna tid kan det innebära svårigheter för dig att ansöka om lån hos större banker, t.ex. bolån eller att hyra en bostad. En betalningsanmärkning är negativt för din kreditvärdighet och sänker din kreditscore för framtida lån. För att ta ett lån med betalningsanmärkning så har vi listat 15 st kreditgivare som du kan vända dig till på vår startsida.

Hur vet jag om har något betalningsanmärkning registrerad?

Du vet antagligen att du har fått en betalningsanmärkning, men det kan vara svårt att hålla koll på hur många man har och när dessa förfaller (3års regeln). Hos www.minuc.se kan du beställa en kreditupplysning på dig själv för att se detaljerad information om din kreditvärdighet. Det är samma rapport som kreditgivarna ser när dem tar en kreditupplysning på dig.