Hur undviker man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning uppstår när du inte betalar dina lån eller räkningar i tid. Vi kommer gå igenom några tips för att undvika att du sätter dig i skuld hos Kronofogden och undviker att få betalningsanmärkningar registrerade på dig.

Betala i tid

Se till att betala dina räkningar i tid. Påminnelseavgifter med påslag på räntan är onödiga avgifter som du kan undvika om du håller koll på dina räkningar och planerar din ekonomi i tid. Om du har möjligheten att använda dig av autogiro gör det då för att undvika att räkningar etc. går till inkasso när du är borta under din semester.

Överklaga om du tycker kravet är felaktigt

Bestrid fakturan om du tycker den är felaktig eller om du anser att det är en bluffaktura. Kontakta inkassoföretaget eller Kronofogden och överklaga beslutet.

Ansök om samlingslån

Om du har många mindre lån så kallade snabblån så brukar det innebära att man befinner sig i en rätt svår ekonomisk situation. Flera kreditgivare erbjuder samlingslån där du kan baka ihop allting och på sätt få ner räntekostnader och avgifter som du kan ha hos alla andra kreditgivare. Detta kan förbättra din ekonomiska situation avsevärt och du kan undvika att få flertalet betalningsanmärkningar registrerade på dig.

Kommunicera med kreditgivaren

Om du vet att du inte kommer kunna betala tillbaka i tid, låt då inte ärendet drivas vidare till inkasso och Kronfogden, utan för en diskussion med företaget och var öppen med hur din ekonomiska situation ser ut. I många fall kan ni komma överens om en avbetalningsplan som är möjlig för dig att följa.

2 reaktioner till “Hur undviker man en betalningsanmärkning?”

 1. Tack för bra tips! Kontaktade Viaconto när jag hade problem att betala i tid och dem hjälpte mig med en avbetalningsplan.

  1. Hej Emma,

   Va kul att det löste sig! Vi har hört gott om ViaConto och hört flera som fått hjälp med en avbetalningsplan.

   Mvh
   Lånmedbetalningsanmärkning.se

Kommentarer inaktiverade.