Är det svårare att få lägenhet med skulder och betalningsanmärkningar?

Om du har betalningsanmärkningar eller skulder så har det blivit allt svårare att få en hyresrätt. I och med att betalningsanmärkningar sparas i minst 3 år så innebär det att man kan sitta i en svår sits när man letar efter nytt boende.

Enligt tidningen Hem & Hyra så nekar nästan vart fjärde kommunalt bostadsbolag personer som har betalningsanmärkningar. Idag har nästan en halv miljon registrerade betalningsanmärkningar vilket gör att många sitter i en chanslös sits på bostadsmarknaden.

Hem & Hyra har frågat kommunala bostadsbolag hur de ser på personer som har betalningsanmärkningar eller skulder. Deras undersökning visade att:

  • 23% av bolagen tackar nej till personer med betalningsanmärkningar vilket är en ökning från tidigare undersökningar.
  • 66% av bolagen kan godkänna personer med betalningsanmärkningar beroende på hur omfattande antalet anmärkningar och skulder är.
  • 11% av bolagen säger att det är ok att personer har betalningsanmärkningar.
  • Vid skulder är det betydligt tuffare att få lägenhet, 45% av bolagen säger nej, och om du har aktuella hyresskulder så är det hela 97% som nekar ens chans att få en hyresrätt.

Enligt hyresvärdarna så är det ofta faktorerna när, vad, varför och hur mycket? som väger in om de ska godkänna eller neka personer med betalningsanmärkningar ock skulder. Många av hyresvärdarna gör dessutom en kreditupplysning på dig för att avgöra din kreditvärdighet. Vet man sen innan att man har en dålig kreditvärdighet kan det vara ett bra tips att vända sig till mindre privata hyresvärdar som inte alltid tar kreditupplysning.